Logo szkoły

Przyłęk 142

26-704 Przyłęk

tel. 48 677 30 24

e-mail: pspprzylek@gminaprzylek.pl

Wykaz alergenów w posiłkach

Wykaz alergenów w posiłkach

 Zgodnie z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady Nr 1169/2011 w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności, które ze szczególnym uwzględnieniem alergenów, muszą być łatwo dostępne tak, aby rodzic miał świadomość, że w odniesieniu do danej żywności występują kwestie związane z alergiami i nietolerancją pokarmową.

W związku z powyższym na stronie internetowej oraz na tablicy ogłoszeń w szkole wywieszona będzie informacja o alergenach występujących w produktach spożywczych, a przy każdym jadłospisie będzie można znaleźć numery alergenów występujących w posiłkach. Są to alergeny, które występują danego dnia w posiłkach. Odpowiadają one numeracji powyższego rozporządzenia.

SUBSTANCJE LUB PRODUKTY POWODUJĄCE ALERGIE LUB REAKCJE NIETOLERANCJI

Numer alergenu

                                  Nazwa alergenu

              1

Zboża zawierające gluten (pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, orkisz) oraz produkty pochodne.

              2

Skorupiaki oraz produkty pochodne.

              3

Jaja i produkty pochodne.

              4

Ryby i produkty pochodne

              5

Orzeszki ziemne, orzechy arachidowe oraz produkty pochodne

              6

Soja i produkty pochodne.

              7

Mleko i produkty pochodne.

              8

Orzechy: migdały, orzechy laskowe, włoskie, nerkowca, brazylijskie, pistacjowe oraz produkty pochodne.

              9

Seler i produkty pochodne.

            10

Gorczyca i produkty pochodne.

            11

Nasiona sezamu i produkty pochodne.

            12

Dwutlenek siarki i siarczany w stężeniach powyżej 10mg/kg lub 10mg/ w przeliczeniu na S02

            13

Łubin i produkty pochodne

            14

Mięczaki i produkty pochodne.

Do przygotowania posiłków używane są przyprawy: pieprz prawdziwy i ziołowy, majeranek, oregano, bazylia, liść laurowy, ziele angielskie, lubczyk, papryka słodka, zioła prowansalskie, koper suszony, pietruszka suszona. Zgodnie z informacjami od producentów mogą one zawierać śladowe ilości: glutenu, mleka, jaj, soi, selera i gorczycy.