Regulamin stołówki
2022-07-27
REGULAMIN KORZYSTANIA ZE STOŁÓWKI SZKOLNEJ
Publicznej Szkoły Podstawowej w Przyłęku
Podstawa prawna funkcjonowania stołówki
Art.106 ustawy z dnia 14 grudnia 2016 r. Prawo oświatowe ((Dz. U. z 2021 r. poz. 1082 oraz z 2022 r. poz. 655, 1079, 1116, 1383, 1700 i 1730), Rozporządzenie MEN z 31 grudnia 2002 r. w sprawie bezpieczeństwa i higieny w publicznych i niepublicznych szkołach i placówkach (Dz.U.2020, poz. 1604 ze zm.).
I Postanowienia ogólne
1. Regulamin określa zasady korzystania ze stołówki szkolnej w Publicznej Szkole Podstawowej w Przyłęku, w tym uprawnionych do korzystania z posiłków oraz wysokości opłat.
2. Ilekroć w regulaminie jest mowa o:
- szkole — należy przez to rozumieć Publiczną Szkołę Podstawową w Przyłęku,
- pracownicy szkoły – należy przez to rozumieć aktualnie zatrudni nauczyciele.
3. Stołówka jest miejscem spożywania posiłków przygotowanych przez pracowników kuchni szkolnej.
4. Posiłki są przygotowywane na miejscu, w kuchni szkolnej, przez pracowników szkoły, zgodnie z zasadami Dobrej Praktyki Higienicznej oraz systemem HACCP.
5. Stołówka szkolna funkcjonuje w dni nauki szkolnej.
6. Niniejszy regulamin oraz wszelkie zmiany w nim wprowadzone podane są do publicznej wiadomości w sposób przyjęty przez szkołę.
II Uprawnienia do korzystania ze stołówki
1. Do korzystania z posiłków przygotowywanych w stołówce szkolnej uprawnieni są:
- uczniowie Publicznej Szkoły Podstawowej w Przyłęku wnoszący opłaty indywidualne oraz mający obiady refundowane przez ośrodek pomocy społecznej,
- nauczyciele Publicznej Szkoły Podstawowej w Przyłęku.
2. Rezygnacja z posiłków w trakcie roku szkolnego odbywa się na wniosek rodzica lub opiekuna prawnego po uprzednim poinformowaniu intendentki.
III Ustalanie wysokości opłat za posiłki
- Stołówka szkolna zapewnia posiłki gotowane w formie jednodaniowego posiłku.
- Cena jednego obiadu ustalona jest przez dyrektora szkoły w porozumieniu z organem prowadzącym i jest określona zarządzeniem dyrektora szkoły.
- Wysokość opłat za posiłki ustala się na okres od września br. do czerwca roku następnego. Opłata miesięczna stanowi iloczyn kosztu jednego obiadu wynikającego z kalkulacji i liczby dni żywieniowych w danym miesiącu.
- Uczeń ponosi opłatę za korzystanie z posiłku w stołówce szkolnej w wysokości kosztów surowca przeznaczonego na sporządzenie posiłku, w przeliczeniu na jeden posiłek (tzw. wsad do kotła) i dla ucznia tj. 3,5 zł brutto (słownie: trzy złote 50/100) - obiady uczniów są zwolnione z podatku VAT.
- Nauczyciel ponosi odpłatność stanowiącą całkowity koszt zakupu produktów zużywanych do przygotowania posiłków oraz koszt utrzymania i funkcjonowania kuchni w przeliczeniu na jeden posiłek i wynosi 40% kosztu posiłku dla ucznia tj. 4,5 zł brutto (słownie: cztery złote 50/100) – obiady nauczycieli są zwolnione z podatku VAT.
- Informacje o wysokości opłat za obiady w danym miesiącu są udostępniane na tablicy informacyjnej oraz w stołówce szkolnej pod koniec każdego miesiąca.
- Opłatę za obiady należy wnosić za cały miesiąc z góry, do intendentki w terminie do 25 dnia każdego miesiąca poprzedzającego miesiąc, za który opłata jest wnoszona.
- Natomiast za miesiąc wrzesień i styczeń do 10 dnia miesiąca.
IV Zwroty za obiady
- Zwrot poniesionych kosztów za posiłki może nastąpić z powodu choroby, wycieczki, imprezy szkolnej, innych przyczyn losowych, jeżeli nieobecność ucznia/nauczyciela wynosi jeden dzień lub dłużej
- Nieobecność musi być zgłoszona u pani intendent osobiście lub telefonicznie najpóźniej do godz. 14.00 w dniu poprzedzającym nieobecność ucznia lub pracownika.
- Zwrot kosztów odpisanych obiadów jest dokonywany w formie zmniejszenia należności za posiłki w następnym miesiącu.
- Nieuzasadniona lub niezgłoszona nieobecność ucznia/nauczyciela na posiłku nie podlega odliczeniu kosztów.
- Uczniowie i nauczyciele spóźniający się z płatnością będą mieli naliczane ustawowe odsetki karne za zwłokę.
V Wydawanie posiłków
1. Obiady wydawane są w godzinach określonych przez dyrektora szkoły. Godziny te odpowiadają długim przerwom międzylekcyjnym. Ze względów organizacyjnych, ze zwróceniem uwagi na bezpieczeństwo, uczniowie spożywają posiłek w dwóch grupach:
- I grupa – godz. 10.50-11.05 uczniowie klas I-IV,
- II grupa – godz. 11.15-11.35 Oddział przedszkolny,
- III grupa – godz. 11.50-12.05 uczniowie klas V-VIII,
2. Z posiłków można korzystać wyłącznie w stołówce.
3. W stołówce jest wywieszony jadłospis na 10 dni. Szkoła zastrzega sobie prawo zmiany jadłospisu, w przypadkach od niej niezależnych.
4. Posiłki przygotowywane są zgodnie z zasadami zdrowego żywienia i kalkulacją kosztów.
VI Zasady zachowania w stołówce
1. Obiady są wydawane w godzinach 10.50 – 12.05.
2. Do stołówki nie wolno wchodzić w kurtkach, wnosić plecaków, własnych posiłków i napojów
3. Przed okienkiem wydawania posiłków obowiązuje kolejka w jednym szeregu.
4. Podczas wydawania posiłków w stołówce mogą przebywać wyłącznie osoby spożywające posiłek.
5. Osoby spożywające posiłek mają obowiązek:
- zachowania czystości, a w szczególności przestrzegania zasad higieny osobistej (mycie rąk),
- kulturalnego spożywania posiłków,
- kulturalnego odnoszenia się do rówieśników, personelu kuchni i stołówki,
- używania sztućców wyłącznie zgodnie z ich przeznaczeniem.
- Po spożyciu posiłku uczniowie są zobowiązani odnieść naczynia w wyznaczone miejsce i pozostawić miejsce spożywania posiłku w porządku i czystości.
6. W sprawach porządkowych dotyczących korzystania z posiłków, uczniowie są zobowiązani do respektowania poleceń intendentki lub innego upoważnionego pracownika szkoły.
7. Zabrania się w stołówce szkolnej:
- pobytu osób nieuprawnionych, w tym rodziców i prawnych opiekunów dzieci,
- wnoszenia na stołówkę własnych naczyń, sztućców i własnych środków spożywczych,
- biegania i zachowań zagrażających bezpieczeństwu innych użytkowników stołówki,
- niszczenia mienia stołówki,
- korzystania z urządzeń technicznych, tj. telefony, tablety, laptopy.
8. W przypadku nierespektowania wyżej wymienionych zasad powiadamia się wychowawcę klasy oraz rodziców lub prawnych opiekunów ucznia.
9. Uczniowie proszeni są o niemarnotrawienie jedzenia.
VII Postanowienia końcowe
Regulamin wchodzi w życie z dniem 1 września 2022 r.